Gajul (amanetul)

Dictionar juridic - Definitie juridica

definitie:

(dr. civ.) - contract accesoriu, unilateral, real, prin care debitorul remite creditorului sau un lucru mobil corporal sau necorporal pentru garantarea obligatiei. (art. 1685 C. civil). Este o garantie reala, indeplinind aceeasi functie ca si ipoteca, cu deosebirea ca are intotdeauna ca obiect bunuri mobile care se incredinteaza creditorului sau unui tert. Gajul poate fi utilizat astfel drept garantie la acordarea creditelor sub forma gajului civil sau comercial cu/fara deposedare. Regula generala este aceea conform careia bunul gajat trebuie sa fie efectiv predat creditorului. Predarea efectiva se face prin traditie (transmitere) la bunurile corporale si prin remiterea titlului de creanta la bunurile necorporale. Creditorului ii este interzis sa foloseasca bunul gajat, are obligatia conservarii acestuia si este tinut la restituire dupa achitarea integrala a creantei garantate. In situatia in care, la scadenta, debitorul nu-si achita datoria, creditorul are dezlegarea de a trece la realizarea gajului, cerand instantei printr-o ordonanta, autorizarea gajului prin: a) scoaterea bunului gajat la vanzare prin licitatie publica b) atribuirea bunului amanetat creditorului drept plata a datoriei. Legea interzice ca prin contractul de gaj sa se stipuleze clauze prin care creditorul ar fi autorizat sa-si insuseasca bunul amanetat in mod direct, fara a se adresa instantei. Plata procentuala (partiala) a datoriei nu conduce la stingerea partiala a gajului. Gajul este indivizibil si se stinge numai prin plata integrala a datoriei, inclusiv a dobanzilor si a cheltuielilor generate de conservarea bunului.

  Inapoi la litera G  Inapoi la dictionarul juridic

INTREABA AVOCATUL ! Consultatie gratuita*


Dictionar juridic – modalitate rapida de a afla definitia si domeniul de folosire al unor cuvinte.

Un dictionar juridic reprezinta, practic, modalitatea cea mai rapida de a afla definitia juridical a unui cuvant folosit in drept.

Pentru a fi mai aproape de persoanele fizice si juridice care nu au in primul rand timp pentru a rasfoi un dictionar juridic, cabinetul nostru de avocatura vine in intampinarea rezolvarii acestor probleme cu un dictionar juridic de specialitate online. Gama larga de cuvinte, permite oricui sa verifice si sa afle in cel mai scurt timp definitia juridica a unui cuvant intalnit, probabil, intr-o speta proprie sau cunoscuta.

“Rasfoirea” acestui dictionar juridic online, cuprinde o baza de date reprezentand cuvinte din domeniul juridic, intalnite cel mai des in instante, in cadrul unui proces.

  • Definitiile juridice cuprind si domeniul specific unde se intalnesc respectivele cuvinte (ex. com. = comercial, proc. pen.= procedura penala, etc). Aceste definitii juridice au fost alese pentru a putea fi intelese usor de catre oricine, reprezentant astfel un mini-portal pentru cuvintele “juridice”.

Pentru a eficientiza la maximum timpul de cautare al unui cuvant din domeniul juridic, am pus la dispozitia dumneavoastra si o cautare rapida in acest dictionar juridic. Tastati un cuvant, apasati cauta iar dictionarul juridic va returna toate cuvintele sau expresiile juridice (aflate in baza de date a dictionarului) care contin acel cuvant.

  • Pentru sugestii sau pentru adaugare de cuvinte in acest dictionar juridic, va stam la dispozitie cu adresa de mail [email protected].
NOTA - Cabinet avocat
* Prima consultatie online se ofera gratuit de catre Cabinetul de Avocatura Larisa Somfalean.

Partener Birou notarial Mogosoaia - NOTARIS