Raportul de monitorizare a Romaniei de catre Comisia Europeana

Comisia Europeana a dat publicitatii Raportul de monitorizare cu privire la Romania.

Conform raportului, "In primele sase luni de la aderare, Romania a continuat sa faca progrese in ceea ce priveste remedierea slabiciunilor care ar putea impiedica aplicarea eficienta a legislatiei, politicilor si programelor europene. Desi in acest stadiu Comisia nu propune clauze de salvgardare, vom ramine vigilenti. Realizarea schimbarilor suplimentare necesare cere un angajament pe termen lung. Vom coopera in parteneriat cu Bulgaria si Romania si vom continua sa elaboram periodic rapoarte. Aceste rapoarte sunt o analiza a situatiei existente - ele indica modul in care guvernele Bulgariei si Romaniei abordeaza reforma judiciara, lupta impotriva coruptiei si criminalitatea organizata. Ambele guverne sunt de acord ca trebuie sa le demonstreze propriilor cetateni si celorlalte state membre ale UE ca depun eforturi reale pentru eficientizarea sistemului judiciar si combaterea coruptiei. Rapoartele arata faptul ca se inregistreaza intr-adevar progrese, insa acum nu trebuie sa se mai puna accentul pe adoptarea legilor, ci pe punerea lor in aplicare."

Pozitia ministerului Justitiei

"Raportul constata progrese in toate cele patru domenii monitorizate: reforma sistemului judiciar, lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, prevenirea si combaterea coruptiei la nivel local.

Raportul confirma prioritatile mandatului meu: adoptarea Legii ANI si eficienta in lupta anticoruptie. Astfel, potrivit raportului:

  • # domeniul in care a fost intregistrat un progres important este adoptarea Agentiei Nationale de Integritate
  • # domeniul in care progresele sunt insuficiente este lupta impotriva coruptiei la nivel inalt.

Raportul constata, de asemenea, ca Guvernul este hotarat sa continue reforma in justitie si sa lupte impotriva coruptiei. In toate domeniile monitorizate, Guvernul a dat dovada de vointa si determinare.

Se va prezenta Guvernului, pana in luna octombrie, un plan de actiune, cu masuri concrete pentru a remedia aspectele care raman nesatisfacatoare.

Una dintre masuri vizeaza modificarea procedurii exceptiei de neconstitutionalitate, care nu va mai suspenda judecata cauzei. Astfel, durata excesiva a procedurilor in cauze de mare coruptie va fi scurtata."

Pozitia Consiliului Superior al Magistraturii:

"Consiliul Superior al Magistraturii constata ca eforturile depuse pentru indeplinirea conditionalitatilor stabilite in anexa Deciziei Comisiei Europene nr. 928/13.12.2006 se materializeaza in evaluarile pozitive formulate de catre Comisia Europeana in Raportul de monitorizare, dat publicitatii astazi, 27 iunie 2007.

Raportul retine faptul ca, toate masurile din Planul de actiune al Consiliului Superior al Magistraturii au fost implementate, iar primele rezultate notabile s-au inregistrat in crearea unei jurisprudente coerente.

Cu toate acestea, aprecierile Comisiei Europene formulate la adresa pedepselor aplicate de catre instantele romanesti in dosarele de mare coruptie, infrang principiul independentei judecatorilor in solutionarea cauzelor. O justitie independenta presupune recunoasterea posibilitatii reformarii hotararilor judecatoresti doar in caile de atac, conform legii, si nu prin formularea unor consideratii exhaustive de catre reprezentanti ai diferitelor autoritati .

De asemenea, imprejurarea suspendarii cauzelor de catre instantele de judecata in fata carora s-au invocat exceptii de neconstitutionalitate, reprezinta o consecinta a aplicarii de catre judecatori a normelor procedurale in aceasta materie si nu o carenta sau tendinta de tergiversare a solutionarii acestora.

Consiliul Superior al Magistraturii va analiza in Plen aspectele mentionate ca fiind deficitare, in vederea stabilirii unor masuri concrete pentru inlaturarea acestora."

Data adaugarii: 03.07.2007

Partener Birou notarial Mogosoaia - NOTARIS