STIRI JURIDICE - oferite de Cabinetul de Avocatura

Proceduri simplificate pentru călătoria în străinătate a minorilor

Guvernul a adoptat, în ședința din 23 martie 2016, proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, proiect care va fi transmis spre dezbatere și adoptare Parlamentului.

Potrivit proiectului:

declarația de acord a părintelui care nu îl însoțește pe minor în timpul călătoriei poate fi eliberată pentru mai multe călătorii, respectiv pentru o perioadă de până la 3 ani, fără menționarea destinațiilor (potrivit legislației actuale, este obligatorie declarația autentificată pentru fiecare ieșire din România a minorilor sau întocmirea unei declarații pentru toate deplasările în străinătate)
se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării și a rutei din cuprinsul declarației notariale privind acordul părintelui pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către minor, însoțit de o altă persoană.
în cazul minorilor care au domiciliul/reședința în statul de destinație, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor.
În termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi, vor fi modificate și completate Normele metodologice de aplicare a Legii nr 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, aprobate prin HG nr. 94/2006, conform noilor reglementări.

Stire preluata de pe site-ul Legal land

Data adaugarii acestei stiri: 28/03/2016

Partener Birou notarial Mogosoaia - NOTARIS