STIRI JURIDICE - oferite de Cabinetul de Avocatura

Modificarea Legii educatiei nationale este neconstitutionala

Potrivit Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), modificarea Legii Educatiei Nationale incalca dispozitiile constitutionale ce au in vedere dreptul de proprietate privata si cel ce priveste autonomia universitara. In motivarea CCR, publicata pe site-ul institutiei, este admisa sesizarea formulata de Traian Basescu, fiind constatate ca neconstitutionale dispozitiile legii pentru modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale 1/2011.

In motivare se arata: "Dispozitiile legale criticate opereaza, in fapt, o dubla expropriere, a institutiilor de invatamant superior particulare si confesionale, in favoarea fondatorilor. Acest lucru se realizeaza prin introducerea mentiunii conform careia patrimoniul acestor institutii este proprietatea privata a fondatorilor. Practic, prin aceasta lege este transferat fondatorilor, atat patrimoniul lor initial (alcatuit din drepturi si obligatii) considerat ca facand parte, in continuare, din patrimoniul lor general, cat si patrimoniul dobandit de institutiile de invatamant superior particulare si confesionale, ulterior infiintarii lor ".

Potrivit judecatorilor, institutiile mentionate sunt persoane juridice iar patrimoniul lor este constituit in conditiile legii iar dreptul de proprietate este garantat de constitutie.

Data adaugarii acestei stiri: 13/07/2012

Partener Birou notarial Mogosoaia - NOTARIS