STIRI JURIDICE - oferite de Cabinetul de Avocatura

Impozitarea clădirilor: Declaraţia pentru firmele de apartament va avea un nou termen de depunere

Printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă adoptat azi, Executivul a decis prelungirea cu două luni, până la 31 mai, a termenului până la care persoanele fizice care deţin imobile unde este înregistrat şi un sediu social trebuie să depună declarațiile de impunere la direcțiile de taxe locale. În același timp, data până la care este acordată persoanelor fizice o reducere de până la 10% pentru plata integrală a impozitului pe clădiri, pe teren și pe mijloacele de transport va fi extinsă cu trei luni, de la 31 martie la 30 iunie.

La începutul acestei săptămâni a fost publicat, în Monitorul Oficial, actul normativ care modifică normele de aplicare la Codul fiscal, iar una dintre cele mai importante prevederi intrate în vigoare luni face referire la impozitarea clădirilor cu destinaţie mixtă, adică cele folosite atât ca locuinţe, cât şi ca sedii sociale, subiect despre care AvocatNet.ro a scris aici.

În conformitate cu prevederile Codului fiscal, aceste persoane, care au în proprietate clădiri cu destinaţie mixtă, precum şi cele care deţin clădiri nerezidenţiale (sedii de firmă, PFA, cabinete), aveau obligaţia depunerii, la direcţiile de specialite ale primăriilor, a unei declaraţii de impunere, pe baza căreia autorităţile urmau să stabilească impozitul datorat în 2016.

Termenul-limită de depunere al formularului era 31 martie, aşa cum Codul fiscal stabileşte la art. 495. Totuşi, în contexul în care ultimele modificări au venit cu doar zece zile înainte de termenul-limită pentru depunerea formularului amintit, exista riscul ca direcţiile de taxe locale să aplice diferit situaţii similare, noile dispoziţii generând numeroase neclarităţi printre contribuabili, dar şi autorităţi - detalii aici.

Prin urmare, Guvernul a decis azi, prin adoptarea unui Proiect de ordonanţă de urgenţă, să prelungească cu două luni, până la 31 mai, termenul până la care persoanele fizice care au în proprietate clădiri cu destinație mixtă sau nerezidențială trebuie să depună declarațiile privind destinaţia clădirii la direcțiile de taxe locale.

Important! Tot cu două luni, până la 31 mai 2016, va fi prelungit și termenul până la care persoanele juridice pot depune declarația privind clădirile pe care le dețineau în proprietate la data de 31 decembrie 2015.

Primul termen pentru plata impozitelor locale, prelungit cu trei luni

De asemenea, prin proiectul de act normativ aprobat azi, Guvernul a decis prelungirea cu trei luni, de la 31 martie la 30 iunie, a termenului-limită până la care proprietarii de clădiri, terenuri şi maşini trebuie să achite prima rată din impozitul anual.

Prin urmare, cei care vor plăti anticipat impozitul pentru întregul an până la 30 iunie se vor putea bucura de o reducere de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local.

Stire preluata de pe site-ul Avocatnet

Data adaugarii acestei stiri: 28/03/2016

Partener Birou notarial Mogosoaia - NOTARIS