STIRI JURIDICE - oferite de Cabinetul de Avocatura
Decizia ICCJ nr. 23/2017. Hotărârea care să ţină loc de act autentic se poate pronunța și când antecontractul nu s-a încheiat în formă autentică.
DECIZIA Nr. 23 din 3 aprilie 2017
Dosar nr. 3.996/1/2016
Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept ce formează obiectul Dosarului nr. 3.996/1/2016 este constituit conform dispoziţiilor art. 520 alin. (8) din codul de procedură civilă şi ale art. 275 alin. (1) din Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea administrativă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, republicat, cu modificările şi completările ulterioare (Regulamentul).
Şedinţa este prezidată de doamna judecător lulia Cristina Tarcea, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
La şedinţa de judecată participă doamna Mihaela Lorena Mitroi, magistrat-asistent desemnat în conformitate cu dispoziţiile art. 275 din Regulament.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie — Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept ia în examinare sesizarea formulată de Tribunalul Alba — Secţia I civilă, în Dosarul nr. 173/191/2016, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile.
Magistratul-asistent prezintă referatul cauzei, arătând că a fost depus raportul întocmit de judecătorii-raportori, care a fost comunicat părţilor, în conformitate cu dispoziţiile art. 520 alin. (10) din Codul de procedură civilă, şi că apelanta-reclamantă, prin avocat, a depus punct de vedere formulat în scris privind chestiunea de drept supusă judecăţii. La dosar au fost transmise hotărârile judecătoreşti relevante, identificate de curţile de apel, precum şi punctele de vedere teoretice exprimate de judecători, care au relevat apariţia unei practici judiciare neunitare. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a comunicat că nu se verifică, în prezent, practica judiciară în vederea promovării unui recurs în interesul legii. De asemenea, s-au depus la dosar opiniile specialiştilor în materie de la Facultatea de Drept a Universităţii de Vest din Timişoara, Facultatea de Drept a Universităţii „Babeş-BolyaF din Cluj-Napoca, Catedra de drept civil şi drept procesual civil a Institutului Naţional al Magistraturii, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din laşi şi Facultatea de Drept a Universităţii „Nicolae Titulescu" din Bucureşti. Se mai referă că la data de 20 martie 2017 a fost înregistrată la dosar o cerere de intervenţie formulată în interesul apelantei-reclamante.
Deliberând, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie — Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept respinge ca
inadmisibilă cererea de intervenţie formulată în interesul apelantei-reclamante, având în vedere că, în cazul mecanismelor procedurale de asigurare a unei practici judiciare unitare, instanţa supremă procedează la dezlegarea cu caracter obligatoriu şi de principiu a problemelor sau chestiunilor de drept cu care este învestită, fără a realiza o activitate de judecată specifică procesului civil.
Puteti vedea intreaga stire aici: Lege de la A la Z
Data adaugarii acestei stiri: 08/11/2017
© 2007-2024 Advocate.ro - site monitorizat de Cookie Policy