Avocatii obligati sa-si toarne clientii
Avocatii au obligatia sa informeze autoritatile responsabile de combaterea spalarii banilor, daca isi suspecteaza clientii de implicare in operatiuni economice care nu fac deja obiectul unei anchete, a decis cea mai importanta instanta din UE, transmite Reuters. Potrivit Mediafax, Curtea Europeana de Justitie (CEJ) a apreciat ca dreptul la un proces echitabil nu este incalcat daca li se cere avocatilor sa coopereze cu autoritatile atunci cand ii suspecteaza pe clientii lor de tranzactii ilegale de care procurorii nu sunt la curent. "Asemenea obligatii sunt justificate de nevoia de a combate eficient spalarea de bani", a apreciat CEJ, decizie de natura sa bucure serviciile de combatere a crimei organizate din Europa.
Actiuni impotriva deciziei
Asociatia Baroului din Belgia s-a adresat Curtii Europene de Justitie pentru a elimina o parte din prevederile unei legi care ar implementa regulile UE de combatere a spalarii de bani, sustinand ca textul care impune aparatorilor informarea autoritatile despre operatiuni suspecte, lezeaza relatia avocat-client. Asociatia sustinea ca a obliga avocatii sa informeze autoritatile daca au indicii ca cei pe care ii apara spala bani, incalca secretul profesional si submineaza dreptul acestora la un proces corect. Avocatii si notarii trebuie sa respecte legile europene atunci cand sunt martori la tranzactii financiare sau imobiliare sau cand reprezinta companii implicate in acestea, a decis CEJ. "De regula, asemenea activitati, prin insasi natura lor, au loc intr-un context care nu are legatura cu procedurile judiciare si, in consecinta, nu afecteaza dreptul la un proces corect", se arata in argumentatia Curtii. Totodata, potrivit Curtii, un avocat care apara sau consiliaza un client intr-o procedura judiciara este scutit de aceasta obligatie, pentru a proteja dreptul clientului la un proces corect. Curtea Europeana de Justitie de la Luxemburg arata ca Directiva privind prevenirea folosirii sistemului financiar in scopul spalarii banilor este unul dintre principalele instrumente internationale de combatere a spalarii banilor. In 2001, aceasta a fost actualizata tinand cont de concluziile Comisiei si de solicitarile exprimate de Parlamentul European si de statele membre. Din acel moment, notarii si membrii profesiunilor juridice independente, asa cum sunt definiti in statele membre, intra sub incidenta dispozitiilor directivei atunci cand participa la tranzactii financiare sau imobiliare sau actioneaza in numele unor societati si pentru acestea in orice tranzactie financiara sau imobiliara. Prin doua cereri introduse la 22 iulie 2004 de mai multe barouri de avocati, s-a solicitat Curtii de Arbitraj anularea anumitor articole din legea belgiana care transpune respectiva directiva.
Dreptul la un proces echitabil nu ar fi incalcat
Curtea de Arbitraj a intrebat Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene daca impunerea, in sarcina avocatilor, a obligatiilor de informare si de cooperare cu autoritatile responsabile de combaterea spalarii banilor incalca dreptul la un proces echitabil. Curtea reaminteste insa ca obligatiile de informare si de cooperare nu se aplica avocatilor decat in masura in care ii asista pe clientii lor la planificarea sau realizarea anumitor tranzactii de natura preponderent financiara sau imobiliara, sau atunci cand actioneaza in numele si pentru clientul lor in orice tranzactie financiara sau imobiliara. In general, aceste activitati, datorita chiar naturii lor, se situeaza intr-un context care nu are nici o legatura cu o procedura judiciara si, in consecinta, in afara sferei de aplicare a dreptului la un proces echitabil. Din momentul in care asistenta unui avocat este solicitata pentru exercitarea apararii sau reprezentarii in Justitie sau pentru consilierea privind initierea sau evitarea unei proceduri judiciare, respectivul avocat este exonerat de obligatiile de informare si de cooperare, indiferent daca aceste informatii sunt primite sau obtinute inainte, in timpul sau dupa acesta procedura.
Data adaugarii: 11.07.2007
© 2007-2023 Advocate.ro - site monitorizat de Cookie Policy