Avocati de succes despre avocatura de succes

Vor veni cu siguranta firme straine in continuare, insa nu va fi o avalansa. Se vor pozitiona pe mai multe paliere. Daca economia va continua sa se dezvolte bine, in cativa ani este posibil ca Romania sa devina atractiva pentru a derula o afacere de avocatura, nu o simpla prezenta la nivel local pentru firmele straine. Exista o mare diferenta intre a avea un cabinet de avocatura si doar o prezenta. O cifra de afaceri de 2-6 milioane de euro, care nu reprezinta nici macar profit, este de ordinul erorii de calcul in bugetele marilor cabinete de avocatura, care au incasari de miliarde de euro la nivel mondial.

Integrarea si cu noul val de firme care vin in Romania reprezinta un challange suplimentar pentru avocatii autohtoni. Totusi, acestia se afla in continuare pe primele locuri in topul avocatilor de afaceri din Romania. Din fericire, daca acum 5-10 ani investitorii romani nu puneau pret pe servicii de calitate, angajau un consilier juridic si incercau sa isi faca treaba asa, acum marii investitori romani vin la firmele specializate. Pana acum am preferat sa lucram cu colaboratori externi din diverse parti ale tarii. Acum ne gandim din ce in ce mai serios sa dezvoltam niste sedii secundare.

Piata nu s-a asezat, este intr-o continua schimbare. Marii jucatori internationali nu sunt inca prezenti, cu mici exceptii. Ne uitam la ce s-a intamplat in alte tari din Europa Centrala si de Est. Practic, toate marile cabinete de avocatura sunt acolo. Piata este saturata in tari precum Bulgaria, Polonia, Cehia. La noi, in afara de Linklaters si Clifford Chance, firme internationale de anvergura inca nu exista. Schimbarile legislative au generat intotdeauna munca pentru avocati, deci sunt binevenite din punct de vedere al businessului avocatial. Insa in cazul investitorilor, acestea atrag nesiguranta si creeaza destul de multe probleme.

Cu imaginea de multinationala, firmele straine reusesc sa atraga o gramada de avocati buni de pe piata. Li se ofera si pachete salariale interesante. Daca poti ajunge relativ usor partener intr-un cabinet de avocatura, acolo, de la un anumit nivel, lucrurile sunt relativ blocate.

Data adaugarii: 03.07.2007

Partener Birou notarial Mogosoaia - NOTARIS